Toy poodle

Poodle spadaju u FCI IX skupinu - Psi za pratnju i razonodu, 2. odsjek Pudle.

 

  • Povijest
  • Izgled
  • Karakter

Većina povjesničara pasmine slaže se da poodle, kako danas izgledaju vuku podrijetlo iz Rusije, Njemačke i Francuske. No, psi iz tih zemalja su tipski vrlo različiti te je zajedničko podrijetlo vrlo upitno i smatra se kako se zapravo u tim zemljama pokušalo razviti pasminu s određenom svrhom i neovisno se razvio sličan tip pasa.

Poodle u Rusiji su tipski opisane kao hrtoliki psi. U Njemačkoj psi su djelovali zbijenijeg tijela, a dlaka im je bila vunasta. U toj se zemlji pojavljuju dva različita tipa dlake: kovrčava i upredena. Njemacka riječ «pudel» znacila bi otprilike «pljusak u vodu».

U Francuskoj Poodle možemo naći u nekoliko oblika. Petit barbet ili mali barbet je bio patuljasta pasmina i pisci tog vremena ističu kako je na njihov izgled mogao utjecati španijel i maltezer. Francuski caniche je bio nešto veći pas korišten za lov na patke i smatra se da je na razvoj te pasmine utjecao neki oblik španijela. Može se priznati da je sličnost irskog vodenog španijela i poodle u današnje vrijeme očita.

Pojavljuje se i pasmina truffle dog (tartufar) koja je odlično služila u potrazi za tom poslasticom. U Velikoj Britaniji se psi nalik na poodle pojavljuju u 17. stoljeću, a prvi pisani dokument potjeće iz 1642. godine na kojem se nalazi takav pas koji se zvao Boy, bio je bijele boje i pripadao je princu Rupertu.

Većina izvora se ipak suglašava da je Francuska odgovorna za razvoj moderne pasmine u svom sadašnjem obliku, i razvijanje različitih veličina. Francuzi naziv za pudlica je caniche, što se odnosi na patke i vodeno podrijetlo psa poodle. paw


Ovisno o rastu razlikuju su malene, srednje i velike i u mnogim varijacijama boje krzna, tu spadaju četiri veličine poodle: toy-mini, patuljasta, srednja i kraljevska.

prema FCI standardima

Standard - 45 cm do 60cm (+2 cm)

Medium - 35 cm do 45cm

Minijatura - patuljasta - 28 cm do 35cm

Toy - 24 cm do 28 cm

Pas harmoničan u tipu, srednjih proporcija, karakteristične dlake koja može biti kovrčava ili upredena. Odaje dojam inteligentne životinje koja pozorno prati sve oko sebe, aktivne i skladno građene i koja djeluje elegantno i ponosno.

Glava je plemenita, ravnog profila, proporcionalna u odnosu na tijelo. Dužina treba biti nešto veća od 2/5 visine grebena. Ne smije biti ni teška, ni masivna, ali ni prefinjena. Njezina forma mora se jasno uočavati ispod kože koja je pokriva.

Gornja profilna linija njuške je ravna i duga oko 9/10 dužine lubanje. Obje donje vilične kosti su gotovo paralelne. Njuška je snažna i elegantna, ipak ne šiljata. Donja profilna linija određena je vilicom a ne rubom gornje usne.

Tijelo mora biti potpuno proporcionalno. Dužina treba biti veća od visine grebena.

Prednje noge su savršeno ravne i paralelne, elegantne s dobro razvijenom muskulaturom i kostima. Visina lakta iznosi 5/9 visine psa u grebenu. Ramena su u laganom padu, mišičava. Ramena kost i nadlaktica tvore kut od 90 do 110 stupnjeva. Došaplje je čvrsto i gledano iz profila ravno. Šape su male, čvrste, kratke, ovalnog oblika. Prsti su dobro oblikovani, kompaktni na jastučićima. Nokti su kod crnih pudla crni, kod smedjih smeđi ili crni, kod bijelih mogu biti sivkasto smeđi do crni, ali ne i bijeli, dok kod apricot poodle mogu biti u rasponu od smeđe do crne boje.

Stražnje noge su paralelne s izraženom i dobro razvijenom muskulaturom. Kutovi između bedrene kosti i potkoljenice i skočnog zgloba i potkoljenice moraju biti dovoljno izraženi. Stražnje noge gledane u profilu ne smiju izgledati ravne. Šape su jednake kao i na prednjim nogama. Poodle ne smiju pri rađanju imati čaporke ili pete prste.

Kretnje su lagane, a glava i rep su pri tom visoko nošeni. Također su elegantne, neusiljene, živahne i izdašne. Sputane kretnje, poskakivanje ili gang smatraju se pogreškom.

Poodle ima igrajuće i lagano kretanje. Ne smiju imati pritajen i razvučen korak. paw

 

Poodle se smatraju jednim od najinteligentnijih pasmina. Prvotno su uzgajane kao vrsta vodenog psa, poodle su izrazito spretne, poslušne i vješte u praćenju.

Karakteristike koje odlikuju pasminu: pripada psima ugodnim za pratnju i društvo. Harmonična, dobro proporcionalna sa karakterističnom uvijenom ili vitičastom dlakom. Odaje dojam inteligentnog, uvijek opreznog, budnog, harmonično građenog psa koji je veoma elegantan i ponosan. Vrlo su vjerni, voljni učiti i biti obučavani.

Ona se pokazuje kroz svoju vjernost, sposobnost učenja, mogućnost izvođenja određenih radnji, što je čini izuzetnim psom za društvo.

Dobro se snalaze sa djecom, sa mačkama ili bilo kojim drugim kućnim ljubimcima i oni nastoje imati živahan život i biti uključeni u sve obiteljske stvari. Također mogu biti dobri psi čuvari i najavljuju posjetitelja, ali nikad neće biti agresivne.

Poodle imaju urođenu inteligenciju i iznimnu sposobnost da uče. Neobično su osjetljive na vokalne intonacije i to je vjerojatno jedan od razloga zašto su tako jednostavne za treniranje. Poodle su brže od bilo koje druge pasmine u otkrivanju da izgovorene riječi nešto znače i smatra se da ih razumiju više od svih drugih pasmina. Mnogi vlasnici poodle vjeruju da zapravo dolaze blizu razumijevanje gramatike i cijelih rečenica, a ne samo jedne riječi.

Njihove kvalitete uma i akutni moći rezoniranja zaista su tako velike da postoji nešto gotovo ljudsko u njihovoj privlačnosti i predanosti. Njegov talent za učenje nikad nije zanijekan i mnogi su u pričama izrekli njihov predivan talent i svestranost.

Tu je i opće uvjerenje da su poodle 'foo-foo 'psi koji troše veliku većinu svog vremena zaokupljene osobnim uljepšavanjem i da to zahtijeva puno pažnje pojedinca. To može biti istina da za održavanje poodle za izložbu i savršene čistoće njegovi vlasnici trebaju posvetiti više pozornosti i vremena nego što je to slučaj kod mnogih drugih pasmina, ali je isto tako istina da poodle u redovito održavanom trim plaštu ne iziskuje više vremena za grooming nego bilo koji drugi pas njegove veličine.

Poodle su izuzetno osjetljive na stres i može im doslovno biti zlo u želucu, uz probavne smetnje i neurotično ponašanje, ako ljudi u njihovoj kući imaju obiteljske probleme. Oni su mirni, osjetljivi psi kojima je potreban miran i harmoničan dom. paw

 

 

Plašt i boje

Dopuštene boje su: crna, bijela, smeđa, srebrnosiva i apricot.

1. Smeđa - čista, prilično tamna, od ravnomjerno i tople boje, tonovi ne smiju naginjati niti opčenitoj niti svijetlijoj boji. Dlaka ne smije biti ni tako tamno kestenjaste boje da ne bi podsjećala na crnu.
poodle
2. Srebrnosiva - ravnomjerna, boja ne smije ići niti u crnu, niti u bijelu.

3. Apricot - ravnomjerna, boja ne smije ići u pšeničnu ili u krem boju, kao ni u crvenu ili kestenjastu, također niti u smeđu boju ili smeđe tonove.

Neke od priznatih izložbenih frizura

LAVLJA:
Istovremeno vrijedi i za uvijenu ili vitičastu dlaku. Ošišana je na zadnjim nogama do rebara. Također se šišaju i njuška gornji i donji dio, ispod oka, guša, prednje i zadnje noge do manžetni ili „mufova" koji u određenom obliku mogu ostati na zadnjem dijelu. Šiša se rep osim okruglog ili duguljastog „pompona". Kod vitičaste dlake dopušteno je na prednjim nogama ostaviti dlaku u obliku „hlača".

ENGLESKA:
Pri ovoj frizuri nadopunjuju se motivi kod lavljeg šišanja, npr. „mufovi" ili manžete na zadnjim nogama ili se na glavi ostavlja jedan čuperak. Za ovu frizuru nije obavezno propisana vitičasta brada ili ćuba. Dozvoljen je nedostatak oštre granice na dlaci zadnje noge.

Koža mora biti gipka, bez mlitavosti, pigmentirana. Kod crnih, smeđih, srebrenosivih i aprikot poodle pigment mora odgovarati boji dlake. Kod bijelih poodle koža je srebrnosiva, ali to ne smije imati utjecaj na boju dlake. Kod nekih bijelih pudli na koži se sreću pigmentirane fleke, ne samo na unutrašnjim stranama tijela (što se često sreće), već preko cijelog tijela. ovo ne treba uzimati za manu.

Generalno pigmentacija treba biti što jača. Kapci, nozdrve, usne, zubno meso, nepce, sluzokože prirodnih otvora, skrotum i jastučići, kod crnih, bijelih i sivih pudli moraju biti crni, kod smeđih moraju biti tamnosmeđe, kod apricot trebaju biti ujednačen i taman koliko je moguće u svim nijansama od tamnosmeđe do crne, pri čemu crna boja nije u prednosti. Kod ovih se tolerira i gubitak pigmenta.