Shih Tzu

Shih Tzu spadaju u FCI IX skupinu - Psi za pratnju i razonodu, 5. odsjek Tibetanskih pasa.

 

  • Povijest
  • Izgled
  • Karakter

Sam nastanak ove vrlo stare pasmine je nejasan, dok su njeni korijeni vezani za područje Tibeta, gdje su pse ove pasmine držali u hramovima stoljećima, a ponekad su bili darivani kineskim carevima kao počasni poklon. Shih Tzu je na Tibetu bio smatran svetim psom, koji donosi zdravlje i sreću. Shih-Tzu se smatra najstarijom i najmanjom pasminom Tibetanskih svetih pasa, te ima nešto sličnosti i s ostalim tibetanskim rasama pasa.

Jedna od teorija nastanka Shih-Tzua jest da je on razvijen kao posebna pasmina na području Tibeta, i nije dobiven kao rezultat križanja s drugim malim pasminama kratke njuške Azijskog podrijetla, ali za ovu teoriju nedostaju dokazi. Smatra se da svoj glavni razvoj i krajnje oblikovanje pasmina zapravo proživljava na carskim dvorovima Kine, gdje je to obavijeno velom tajni Zabranjenog Grada. Pretpostavka je ipak, da su Shih Tzui tamo križani sa Mopsem i Pekinezerom.

Ime Shih Tzu zapravo znači "lav". Pretpostavlja se da su tibetanske vođe lame podržavale tendenciju razvoja pasmine što više nalik lavu i vjerojatno su selekcijom odabirani najbolji primjerci koji su postajali počasni pokloni kineskim carevima. Dobiti na poklon lavljeg psića bila je velika čast.

Postojanje pasmine kakvu poznajemo danas može se zahvaliti kineskoj carici Tzu Hsi koja je imala svjetski poznat uzgoj pasmina Mops, Pekinezer i Shih Tzu. Velika obožavateljica Shih-Tzua, brižno je održavala tri carske pasmine odvojene, kako bi spriječila križanja. No, eunusi, koji su brinuli za pse, u tajnosti su križali pasmine u želji da dobiju što manje i ljepše primjerke, neobičnih, poželjnih oznaka na dlaci. Primjerke koji su odstupali od želja carice u uzgoju morali su usmrtiti, ali su ih oni često potajno prodavali. paw

 

Shi Tzu psi su snažne građe, bogato odlakani s izraženim arogantnim držanjem i licem nalik nekom cvijetu.
Shih Tzu je mali pas snažne, skladne građe čija je dužina tijela veća od visine psa. Ponosnog je držanja, a bogata odlakanost daje njegovom orijentalnom izgledu poseban šarm. Vrlo su inteligentni, živahni, druželjubivi i uvijek spremni na akciju.

Glava je široka, okrugla, široka između očiju. Kuštrava dlaka na glavi dobro prekriva oči. Brada i brkovi dobro su odlakani. Dlaka na njušci raste prema gore.

Nos je crn. Gornja linija nosa trebala bi biti u ravnini ili malo ispod ruba donjeg kapka. Nos usmjeren prema dolje vrlo je nepoželjan. Nosnice su široko otvorene. Uske nosnice su vrlo nepoželjne.

Njuška je velike širine, kvadratična, kratka, nije naborana, plosnatog oblika i odlakana. Njena dužina od vrha nosa do stopa iznosi oko 2,5 cm. Nosni hrbat je ravan ili blago zakošen prema vrhu. Pigmentacija njuške što je moguće cjelovitija. Usnice su u ravnini.
Oči su velike, tamne, okrugle, smještene na dobroj međusobnoj udaljenosti, ali nisu izbočene. Toplog izraza. Kod pasa dlake boje jetre ili s jetrenim oznakama, svijetlija boja očiju je dozvoljena. Bijeli dio oka (bjeloočnice) nije vidljiv.

Uši su velike, dugih uški, viseće. Usađene malo ispod vrha lubanje. Toliko jako odlakane da izgledaju kao da se stapaju s dlakom vrata.

Tijelo je duže između grebena i korijena repa nego što iznosi visina psa u grebenu. Leđa ravna. Slabine dobro povezane i snažne. Prsa široka i duboka.

Bogato odlakan rep nalik perjanici, nošen je dobro savijen iznad leđa. Visoko usađen. Visina najviše točke luka repa je otprilike jednaka visini glave kako bi psu davao skladan izgled.

Prednji noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima, što je moguće ravnije, kompatibilne sa širokim i dubokim prsnim košem. Lopatice su čvrste, dobro zakošene unatrag, dok su zadnje noge kratke i mišićave sa snažnim kostima. Ravne gledano odostraga. Noge izgledaju masivno zbog bogate odlakanosti. Bedra su dobro zaobljena i mišićava.
Sve boje su dozvoljene, bijela lisa na čelu i bijeli vrh repa vrlo su poželjni kod višebojnih primjeraka. paw

 

Od davnina je Shih Tzu uzgajan s namjenom da bude društvo ljudima, a to dokazuje i njegov temperament. U Kini, u vremenu prije komunističke revolucije, imati psa koji nije imao radnu funkciju predstavljalo je statusni simbol. Shih Tzu je tada živio bezbrižnim životom u bogatstvu carskih dvorova i pod stalnom paskom brojnih eunuha koji su brinuli samo za njegovu dobrobit.

Osim njegove dlake koja zahtjeva svakodnevnu njegu, radi se o prilično nezahtjevnoj i vrlo prilagodljivoj pasmini. Naravno, ovo treba uzeti s dozom predostrožnosti, jer ono što Shih Tzuu svakodnevno treba je ljudsko društvo, te njihova ljubav i pažnja. Ova druželjubiva pasmina dobro se slaže i sa strancima, djecom i drugim psima. Malen stas čini ga pogodnim gradskim psom, koji lako može živjeti i u stanu, ali zasigurno voli i šetnje prirodom.

Shih Tzu je pas snažne, čvrste građe, arogantnog držanja, ali naravi koja predstavlja potpunu suprotnost. Njegovo slatko lice svojim šarmom osvojit će svakog, a njegov živahan karakter, smisao za humor i sklonost nestašlucima, svakog će oraspoložiti. Zbog tih osobina i bliske povezanosti s ljudima kroz stoljeća, predstavlja izvrsnog terapijskog psa za djecu i za starije ljude.

Teško je opisati njegov karakter koji je pun suprotnosti. Shih Tzu je vrlo inteligentna pasmina, poslušna i vjerna, ali sa crtom individualnosti. Može biti vrlo miran satima, duboko zadubljen u svoje misli, te isto tako odjednom se zaigrati i trčati do iznemoglosti. Ponekad se čini da je sam sebi dovoljan. Ukoliko mu ljudsko društvo nije dostupno, zabavljat će se sam igrajući se svojim igračkama, trčeći po kući.

I mužjaci i ženke vrlo su odani svojim gospodarima i vole ljudsko društvo, nisu bojažljivi. Uvijek će obavijestiti vlasnika o prisustvu stranca, štiteći svoj prostor. No, istovremeno se vrlo brzo i lako sprijateljuju s nepoznatima. paw

 

Plašt i boje

Shih tzu može zahtijevati više njege nego neke druge pasmine jer dlaka, ako se čuva za izložbu, iziskuje svakodnevno četkanje kako bi se izbjeglo zapetljavanje dlake. S kratkom frizurom, također poznatom kao "pet trim" ili "puppy cut", može ih se četkati svaki mjesec, a ne svaki dan. Oni također trebaju redovito šišanje.

Često se kod ukrašavanja i groominga krzno na glavi vezuje u čuperak koji strši. To se naziva topknot, a mnogim različitim kopčama i mašnama pas se uljepšava kako bi izgledao još "slađi".

Shih tzu ima dva sloja krzna, donje krzno se odbacuje preko gornjeg a ne samostalno sa tijela pasa. Kao rezultat toga, ove se pasmina se vrlo malo linja u konvencionalnom smislu. Četkanjem i redovitim kupanjme, linjanje može biti svedeno na minimum.

Budući da tako malo linjaju, Shih Tzu se smatraju jednim od pasmina najprikladniji osobama s alergijama. shih tzu

S obzirom da je pasmina prilagođena hladnijoj klimi, prikladno je puštati da krzno izraste za hladnijeg vremena, ali još uvijek postoji značajna razlika od izložbenog plašta do poda i toplijeg, zimskog plašta srednje duljine.

Kako je kod Shih Tzua nos malen i ravan, u procesu hranjenja može doći do zaprljanja njuškice.

Jednom kada pas završi s obrokom, vlasnik psa bi trebao često brisati lice sa vlažnim papirnatim ručnikom da se uklone ostatci hrane.

Ovo je drugo područje gdje frizura igra važnu ulogu; prikladna frizura za izložbu će se više zaprljati (često čak zahtijeva da se kosa poveže gumicom radi učinkovitijeg hranjenja) nego na druge načine rezanje dlake na licu.

Najbolje da vaš Shih Tzu pije vodu iz bočice. Bočica održava lice čistim i suhim te spriječava rast crvene kvasi na bradi i brkovima Shih tzua. Crvena kvas pridonosi crvenksastoj boji koji pokazuju mnogi Shih tzu ljubimci.

Hrana

Faktori koji mogu utjecati na zdravlje kože Shih Tzu kože i krzna su genetika, imunološki sustav, prehrana, higijena, i hormoni. Nutricionizam je ključ zdrave kože i krzno.

Vrlo su osjetljivi na alergije vezane uz hranu. Najbolje je im je davati hranu u kojoj nema kukuruza.

Pokazalo se da kukuruz u hrani kod pasa mogu uzrokovati: svrab, crvene točke, prhut, prekomjerno linjanje, lizanje stopala, trljanje i mačanje lica, slabu stolicu i gasove.

Kad piju, Shih tzue je ponekad potrebno nadgledati; voda im može lakše ući u nos koji je u razini lica može spriječiti disanje. To je razlog zašto se mnogi Shih tzui obučavaju piti iz jedne vrste bočice iz koje ližu vodu poput hrčaka. Područje oko očiju treba provjeravati svaki dan i, kada je to potrebno, očistiti nakupljenu sluz. Pružanje Shih tzuima bočice s vodom (ili vode koja ne sadrži klor) pomaže u smanjivanju očne sluzi na minimum.

Osim toga, njihove nokte treba podrezati otprilike svakih mjesec dana. Oni mogu lako povrijediti uho.